ELS BANCS DELS ALIMENTS NECESSITEN ELS ALIMENTS ACONSEGUITS AMB EL GRAN RECAPTE PER PODER ATENDRE A 267 MIL PERSONES

ELS BANCS DELS ALIMENTS NECESSITEN ELS ALIMENTS ACONSEGUITS AMB EL GRAN RECAPTE PER PODER ATENDRE A 267 MIL PERSONES

Federació Catalana Banc dels Aliments

Avui s’ha celebrat la roda de premsa de la 13a edició del Gran Recapte d’aliments a la seu del Banc dels Aliments de Barcelona. En l’acte han participat Roser Brutau, presidenta de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments i Francina Alsina, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, a les que han acompanyat Lluís Fatjó-Vilas, director del Banc dels Aliments de Barcelona i Oriol Berenguer, director del Banc dels Aliments de Lleida.

Les intervencions durant la roda de premsa han estat marcades per l’actual situació social que estem patint en el nostre entorn arran de la pandèmia. Segons Lluís Fatjó-Vilas, director del Banc dels Aliments de Barcelona “els Bancs dels Aliments necessiten uns 10 milions d’euros per aprovisionar aliments que garanteixen la demanda durant el 2022”. Francina Alsina ha destacat que “No podem abaixar la guàrdia perquè la pandèmia social no ha desaparegut, res més lluny de la realitat. Les entitats socials segueixen oferint suports per a cobrir les necessitats més bàsiques de persones que encara no han aconseguit recuperar la feina i que continuen sense tenir uns ingressos mínims per viure amb dignitat”. Per a Oriol Berenguer, director del Banc dels Aliments de Lleida ““els nivells d’inseguretat alimentària que s’estan registrant a casa nostra en temps de pandèmia, la incertesa sobre la recuperació econòmica i l’esgotament pressupostari de les administracions fan que aquest Gran Recapte sigui el més important i necessari des dels seus inicis” Roser Brutau ha constatat la seva confiança total en la ciutadania, que “farà costat, de nou, als més vulnerables, perquè la situació de pobresa que estem vivint en aquests moments és excepcional i cal un compromís també excepcional per part de totes i tots per donar resposta a la demanda d’aliments”.

Els Bancs dels Aliments fan una crida a la ciutadania per a que, un any més, desplegui la solidaritat i col·labori fent donacions per al Gran Recapte. Des de l’inici de la pandèmia el nombre de persones ateses s’ha enfilat fins a les 267 mil actuals. L’any 2020 van ser necessari distribuir 29,3 milions de quilos d’aliments a tot Catalunya, dels quals més de 5 provenien del Gran Recapte. Els Bancs dels Aliments estan fent un gran esforç per a poder adquirir aliments variats i nutritius que donin resposta a la demanda, i és per això que cal més ajuda que mai.
Les formes de participació son molts senzilles, des de les donacions a través de la web www.granrecapte.com o el BIZUM 33596, fins a les tradicionals donacions a supermercats que aquest any tornaran a ser monetàries a les línies de caixa i que s’acabaran destinant a la compra dels aliments que més es necessitin, en el moment en que més falta facin.

La principal novetat d’aquesta edició és la incorporació del petit comerç. A través d’una nova APP es pot digitalitzar tot el procés de donació. Aquesta APP, dissenyada amb l’assessorament de KPMG i desenvolupada per la start-up OARO, permet de manera molt senzilla i en només 3 clicks registrar una donació a través del dispositiu mòbil del personal de la botiga. Mitjançant la tecnologia blockchain, les donacions queden registrades i es vinculen a una entitat social de la mateixa localitat o barri, per tal que, un cop finalitzada la campanya, s’adquireixin els productes d’alimentació que més necessitin amb el saldo disponible en cada establiment.

D’altra banda la crida de voluntariat ha aconseguit aplegar a més 6 mil persones de les 10 mil que en calen. Encara queden uns dies per a fer el registre a la web www.granrecpate,com. El voluntariat és imprescindible ja que necessitem explicar a la ciutadania que la important bossa de pobresa que existia, s’hi ha afegit una nova pobresa provocada per les conseqüències socials de la pandèmia; això ha provocat que aquest any es destinen aliments a un 35% més de persones que abans de la pandèmia; necessitem poder seguir ajudant a aquest important col·lectiu en situació de precarietat alimentària.

Les persones voluntàries s’organitzaran en torns de 4 hores i explicaran als clients dels supermercats com fer la seva donació en les caixes a l’hora de pagar la compra, els aclariran tots els dubtes i els ajudaran a col·locar l’adhesiu de participació en el panell en forma de banyera que es col·locarà en l’entrada de molts establiment. També explicaran a la ciutadania com es poden fer donacions online a través de la web granrecapte.com, o a la web de la mateixa cadena de distribució si ofereix el servei de compra online.

El Gran Recapte també sumarà una activitat cultural solidària, la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona
dirigida per Carlos Checa, oferirà un concert en benefici dels Bancs dels Aliments el diumenge 21 de novembre a les 17:30h al Palau de la Música, les entrades es poden adquirir en el següent enllaç.