Actualitat

Federació Catalana de Bancs dels Aliments, Associació (FECATBAL)

Llistat de notícies

Federació Catalana Banc dels Aliments

7 de junio de 2022

Proyecto de Ley de Prevención de las Pérdidas y el Desperdicio Alimentario

Dades 2020: 1.364 milions de Kg/litres malbaratats per cada llar.

Equivalen a 31 Kg/litres per persona o una despesa de 250€

Despesa de les persones en alimentació. Maig 2022

Estudi de la despesa alimentària a nivell de Barcelona, Catalunya i Espanya.

El Palet. Botiga solidària Banc dels Aliments de les comarques de Lleida

El Palet. Punt de distribució d’aliments

El Palet, és el primer punt de distribució d’aliments que incorpora assessorament nutricional i una botiga social i d’aprofitament, oberta a la ciutadania.
El Palet dignifica l’accés als aliments per part dels usuaris.
Perfils 2023. Quines son les persones que s'acullen a l'ajuda alimentària

Els Bancs dels Aliments a Europa

A Bèlgica, el 2022, el nombre de persones que van necessitar l’ajuda de les 676 organitzacions dels Bancs dels Aliments per demanar aliments, va augmentar un 18,2 %. De mitjana es va donar suport a més de 193.000 persones cada mes.A França un estudi de la Federació Francesa dels Bancs dels Aliments, dona a conèixer l’aparició de noves categories de persones necessitades: els ‘treballadors pobres’ i els jubilats.

Idees per evitar el malbaratament

La Federació Europea dels Bancs dels Aliments (FEBA) ha participat en una sessió europea per recollir idees per la prevenció del malbaratament alimentari. Aquesta sessió pretén incorporar pràctiques participatives i deliberatives en el procés de l’elaboració de polítiques de la Comissió Europea.Els dos enfocs destacats han estat el de encoratjar iniciatives rellevants a la indústria alimentària i el de recolzar el canvi de comportament del consumidor.

Saló Agrícola Internacional 2023

Els Bancs d’Aliments consoliden la seva presència al Saló Agrícola Internacional, per 11è any consecutiu, amb una programació rica i atractiva:

     1.- Tallers culinaris solidaris – Enguany, la Federació Francesa de Bancs d’Aliments disposa d’una guia pràctica per als Bancs d’Aliments i els seus socis per animar-los a crear un taller d’elaboració. A l’estand es farà un acte de presentació de la guia del taller de transformació: presentació dels tallers de transformació de la xarxa i la guia pràctica, taula rodona i testimoni sobre transformació de fruites i hortalisses, col·laboracions amb sectors agraris, tallers col·lectius de transformació.

impacte ambiental de la recuperació d'aliments
La recuperació d'aliments té un impacte positiu sobre el medi

Recuperar aliments va molt més enllà de treballar pel dret a l’alimentació saludable der persones en situacions difícils. L’any 2020 la recuperació d’aliments per part dels quatres Bancs d’aliments de Catalunya va evitar que 32.200 tones de CO2 eq fossin emeses de manera inútil

 

Federació Catalana Banc dels Aliments

La FEBA i la FAO insisteixen en destacar el paper clau de les fruites i verdures en dietes equilibradesi nutritives i la importància relacionada de reduir els nivells de pèrdua i malbaratament d’aquests productes fràgils i fàcilment perdurables.
Cal millorar-ne la disponibilitat, seguretat i qualitat de fruites i verdures per tal d’augmentar-ne el consum.Es considera que el mínim de fruites i verdures per persona i dia ha de ser de 400 grams.

Gran Recapte. Donar les gràcies

Resultats 14a edició del Gran Recapte

La 14a edició del Gran Recapte ha assolit un resultat provisional de 4,6 milions d’euros. Aquesta xifra prové de la suma del valor dels aliments físics recaptats més el de les donacions monetàries fetes a través de diferents modalitats.

Una xifra que supera en un 22% l’aconseguida a la passada edició.

Un resultat possible, un cop més, gràcies a l’ajuda i el compromís de la ciutadania. Aquesta edició ha pogut recuperar la il·lusió de la recaptació física d’aliments amb una important mobilització del Voluntariat.

Visita Conseller de Treball al Banc dels Aliments de Barcelona
Assignació especial del Govern de la Generalitat per fer front al increment de persones ateses

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va visitar el passat 22 de desembre les instal·lacions de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona on es va reunir amb una representació de l’entitat, encapçalada per la seva presidenta, Roser Brutau, i el seu director, Lluís Fatjó-Vilas. En el decurs de la trobada es van tractar, entre d’altres qüestions, la situació d’emergència social i de necessitats bàsiques que està provocant la pandèmia de la covid19. La Fundació i el Departament tenen un llarga trajectòria de treball conjunt en la lluita contra la pobresa. En aquest sentit –i emmarcat en aquesta col·laboració– la setmana passada es va fer públic l’acord de Govern a través del qual el Departament ha assignat als quatre bancs dels aliments de Catalunya prop de 3,3 M€ per garantir el dret a una alimentació suficient, necessària i saludable i prevenir altres situacions de risc més greus.

 

Aquest import es destinarà a l’adquisició i la distribució d’aliments per a cobrir les necessitats bàsiques de famílies en situació de precarietat econòmica sobrevinguda o agreujada arran de la pandèmia. Cal recordar que el Banc dels Aliments actua d’intermediari abastint d’aliments a entitats del tercer sector, que els distribueixen a les persones amb necessitats socials de caràcter material o els elaboren pel consum, per exemple, en menjadors socials. La majoria de famílies ateses han estat valorades i derivades per part de l’atenció primària de serveis socials, que es coordinen i col·laboren amb aquestes entitats.

El conseller va recordar que “cal fer un abordatge integral a la crisi social derivada de la pandèmia: des de l’emergència, cobrint a les necessitats bàsiques de les famílies que ho necessiten, i alhora amb l’impuls d’actuacions que els garanteixin oportunitats per sortir-se’n. Aquesta és la vacuna social que estem aplicant per evitar que ningú quedi enrere”.

El nombre de persones ateses pels bancs dels aliments abans de la crisi sanitària era de 190.433 persones arreu del país, una xifra que s’ha vist incrementada fins a les 262.294 persones durant la pandèmia. Entre d’altres actuacions per a combatre l’impacte social de la Covid-19, el Govern vol garantir que els bancs dels aliments estiguin preparats per fer front a la demanda actual i futura de les famílies.

Dia Mundial Educacio Ambiental

Dia mundial de l'Educació ambiental

El dia 26 de gener se celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental amb el propòsit de conscienciar la ciutadania perquè conservi i protegeixi el medi ambient amb la realització d’accions i activitats.

A Catalunya prop de 1.300 centres educatius i la societat civil organitzada fomentaran el debat intern per avançar en el sentit d’una educació per a la sostenibilitat, concepte fins i tot encara més ampla.

Renovació logística

ENDESA VA DONAR 300 MIL EUROS ALS BANCS DELS ALIMENTS PER A L’APROVISIONAMENT DE PRODUCTES BÀSICS I LA RENOVACIÓ D’INSFRAESTRUCTURES LOGÍSTIQUES

 

Des de la irrupció del COVID19, els Bancs dels Aliments han hagut d’actuar amb celeritat per a poder adaptar la seva operativa i donar resposta a una creixent demanda d’aliments per part de les entitats socials. L’escenari post COVID19 sembla indicar que, a l’actual emergència sanitària, la seguirà una emergència social, en què moltes persones tindran dificultats per a cobrir les necessitats bàsiques.

 

Aquesta emergència però, també ha portat moltes mostres de solidaritat envers els Banc dels Aliments. És el cas d’Endesa, la companyia fa anys que col·labora amb els Bancs dels Aliments i, en aquest moments cabdals, va voler mostrar el seu compromís i donar la suma de 300 mil euros per tal de facilitar la feina que s’estava duent a terme en aquest moments.

D’una banda, aquesta donació va servir per ajudar a aprovisionar els magatzems dels quatre Bancs dels Aliments catalans, que es necessitaven molta més quantitat de productes bàsics com llet, oli, llegums o conserves, però també va caler adquirir producte fresc d’alt valor nutritiu com ous o pollastre, entre d’altres.

 

En una segona fase, posterior al confinament, gràcies a aquesta donació d’Endesa, els quatre Bancs dels Aliments catalans van poder adquirir vehicles elèctrics i híbrids que va permetre renovar la flota i apostar per una mobilitat més sostenible.

A més, Endesa va enfegar una campanya de donacions entre els seus empleats per tal que també puguesin fer la seva aportació i contribuir a sumar aliments.

En aquest sentit, Isabel Buesa, directora general d’Endesa a Catalunya, va destacat que “proporcionar recursos econòmics a institucions i organitzacions socials per tal que puguin disposar de mitjans suficients amb els quals ampliar la seva tasca és un dels tres pilars del Pla de Responsabilitat Pública de la Companyia. Aquesta donació al Banc dels Aliments és, per a nosaltres, l’exemple perfecte de com podem ser útils a la societat on més i quan més se’ns necessita”.

Roser Brutau, presidenta de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, va assenyalat que “el que podem treure en positiu d’aquesta situació tant excepcional és la capacitat de treballar en equip i la coordinació d’esforços entre les empreses, la ciutadania i els agents socials per a donar una resposta eficaç a situacions de precarietat alimentària que requereixen actuacions ràpides. Des de Endesa no van dubtar ni un segon en sumar la seva contribució”

Aquesta no és la primera vegada que Endesa col·labora amb el Banc dels Aliments. A través de la seva Fundació, en les darreres edicions del Gran Recapte ha participat ajudant a substituir les 250.000 tradicionals bosses de plàstic que s’utilitzaven en la campanya per unes d’altres reutilitzables i reciclables, com a projecte sostenible i mediambiental que contribueix a la reducció de residus.

Des de l’inici de l’estat d’alarma, el passat 14 de març, els Bancs dels Aliments catalans han distribuït 3 milions de quilos d’aliments que han arribat a 220 mil persones a través de 700 entitats receptores. Un dels programes que s’ha reforçat és el del repartiment d’àpats cuinats per a persones en situació de vulnerabilitat extrema. Els Banc dels Aliments de Barcelona aprovisiona part dels productes i un cop cuinats els distribueix a menjadors socials a través de la seva xarxa logística.